«واقعیت این است که فدراسیون بینالمللی والیبال به ما زنگ زده و چند سوال را بهصورت شفاهی پرسیده که ما هم پاسخ دادهایم. حالا قرار است این سوالات را کتبی بپرسند و ما هم آنها را کتبا پاسخ دهیم.» این بخشی از صحبتهای داورزنی، رییس فدراسیون والیبال با رادیو بود که این خبر را بهصورت رسمیتر اعلام کرد: «ایران و روسیه بهعنوان نامزدهای نهایی میزبانی در نظر گرفته شده و فکر میکنم در صورت فراهمآوردن بخشی از شرایط، این میزبانی به ایران برسد.»
فراهمآوردن شرایط البته مستلزم موارد خاصی است؛ اینکه به زنان اجازه ورود به ورزشگاه داده شود؛ مسالهای که چالشهای زیادی را پیشروی ورزش کشور قرار داده و هنوز به نتیجهنهایی نرسیده است. آخرینباری که پای بانوان به سالن آزادی رسید، سال ٢٠١١ بود که تیمملی ایران به عنوان قهرمانی آسیا دست یافت و با شکستدادن ژاپن، جواز حضور در لیگ جهانی ٢٠١٣ را به دست آورد.
ورود بانوان به ورزشگاه ممنوع!
هنوز ازیادها نرفته است که با ورود ایران به لیگ جهانی والیبال در سال 2013 ورود تماشاگران زن به ورزشگاه ممنوع شد. با آغاز دور جدید رقابتها در خردادماهی که گذشت زنان ایرانی در زمان برگزاری بازیهای ایران- برزیل خواستار حضور در ورزشگاه شدند که اجازه نیافتند. بازی بین دو تیم ایران و برزیل در ادامه مسابقات هفته چهارم لیگ جهانی 2014 در شرایطی برگزار شد که ناظر صربستانی FIVB وقتی جای خالی تماشاگران زن ایرانی را در سالن دید بلافاصله به این موضوع اعتراض کرد و در گزارشی که برای فدراسیون جهانی ارسال کرد به ایران پوئن منفی داد؛ پوئنی که در اصطلاح به آن very poor میگویند، یعنی «خیلی بد».
ثبت نمره منفی در کارنامه میزبانی فدراسیون والیبال ایران برای بازیهای لیگ جهانی در حالی مجددا تکرار شد که سال گذشته نیز ناظر FIVB وقتی ایران برای نخستینبار جواز حضور در این مسابقات را پیدا کرد از مسوولان خواست تا برای حل این قضیه اقدام کنند. با این حال اگرچه شاکیشدن ناظر FIVB والیبال ایران را باز هم دچار حاشیه کرده اما مسوولان فدراسیون کشورمان معتقدند طبق اصول و قوانین خاصی میزبان مسابقات لیگ جهانی هستند.
سعید درخشنده، مسوول رویدادهای بینالمللی فدراسیون والیبال، تنها مقام مسوول در فدراسیون والیبال بود که تصریح کرده بود: «صحبتکردن درخصوص راهندادن تماشاگران خانم به سالن در حد توانایی من نیست. آقای داورزنی، رییس فدراسیون باید پاسخگوی این موضوع باشد و آن را به جایی برساند که البته من فکر میکنم قضیه را هم به جایی نرساند. ممانعت حضور بانوان تماشاگر برای دیدن بازیهای لیگ جهانی اتفاق تازهای نیست و ما سال قبل هم نمره منفی گرفتیم!»
در زمان دومین بازی ایران – برزیل نیز تجمعی مقابل استادیوم آزادی برگزار شد که «سارا قاسمپور» دبیر کارگروه دختران معاونت امور زنان ریاستجمهوری نیز در جمع زنان حاضر شد و از پیگیریهای «شهیندخت مولاوردی» معاون رییسجمهور برای تحقق این امر خبر داد. در زمان دومین بازی برخی زنان ایرانی ملبس به لباس تیمملی برزیل وارد ورزشگاه شدند چرا که ممانعت از حضور زنان ایرانی در حالی اتفاق افتاده بود که زنان برزیلی مجاز به تماشای بازی شده بودند. این موضوع اعتراضاتی در پی داشت از جمله اینکه در 26خرداد مولاوردی معاون امور زنان ریاستجمهوری از اعتراض خود و دستور روحانی درباره حضور زنان در ورزشگاه خبر داد.
شهیندخت مولاوردی درباره اعتراضش به عدم حضور زنان در مسابقات والیبال و واکنش هیات دولت به این اعتراض گفت: «آقای رییسجمهور در اینباره توضیح خواستند و من به آقای روحانی توضیح دادم که قبلا این ممنوعیت برای حضور زنان در ورزشگاه و تماشای مسابقه والیبال وجود نداشته و این زیبنده دولت تدبیر و امید نیست که این ممنوعیتها و محدودیتها به نام این دولت گره بخورد و برخلاف برنامهها و هدف دولت است که به دنبال افزایش سرمایه اجتماعی و جلب رضایت عمومی جوانان است.»
وی افزود: «رییسجمهور در اینباره توضیح بیشتر خواستند و قرار شد من و گودرزی وزیر ورزش و جوانان در اینباره تعاملاتی داشته باشیم که تدابیر و سازوکارهایی صورت گیرد که هم نگرانی افرادی که نگران حضور زنان در ورزشگاه هستند برطرف و بهویژه خواسته نسل جوان در مسابقات بینالمللی محقق شود.»
در آن روزها مولاوردی درخصوص احتمال حضور زنان در مسابقات والیبال ایران- لهستان و ایران- ایتالیا گفت: «ما تمام تلاشمان را میکنیم و به رایزنیهایمان ادامه میدهیم.»
او در صفحه «فیسبوک» خود از اعتراضش به عدم حضور زنان برای تماشای مسابقات والیبال در هیات دولت خبر داده بود. شهیندخت مولاوردی در اینباره نوشت: «در هیات دولت به ممنوعیت ورود زنان به سالن مسابقات والیبال اشاره داشتم و مراتب اعتراض و ناامیدی نسل جوان را از این موضوع اعلام کردم، به ویژه آنکه تماشای این مسابقات در دورههای قبلی برای دختران و زنان محدودیتی نداشته است و ایجاد محدودیت در دوره دولت تدبیر و امید مایه تعجب شده است. به نظر میرسد با اتخاذ تدبیر و سازوکار لازم در این خصوص میتوان به جوانهزدن بذر امید دل بست.»
با این حال گشایشی در کار حاصل نشد و ورود زنان در ورزشگاه برای دیدن والیبال آزاد نشد.
فدراسیون جهانی برای ایران خط و نشان کشید
بعد از این اتفاقات فدراسیون جهانی والیبال نیز به شرایط بهوجودآمده واکنش نشان داد و تاکید کرد ایران در صورتی اجازه حضور در لیگ جهانی ٢٠١٥ را خواهد داشت که شرط حضور بانوان در سالنها را حل کرده باشد.
حالا در شرایطی که سران FIVB به شرط حلکردن این موضوع به ایران مجوز حضور در لیگ جهانی ٢٠١٥ را دادهاند، باز هم بانوان تماشاگر ایرانی خبرساز شدهاند و در صورتی که این مشکل حل شود، فدراسیون والیبال ایران به احتمال زیاد میزبان مرحله نهایی لیگ جهانی ٢٠١٥ خواهد بود.
روسیه و لهستان دو نامزد دیگری هستند که در کنار ایران آمادگی خود را برای گرفتن این میزبانی اعلام کردهاند اما به گفته محمدرضا داورزنی، رییس فدراسیون والیبال FIVB بیشتر تمایل دارد تا ایران را برای این میزبانی برگزیند. با این حال مشکل ممنوعیت حضور بانوان در سالنها در حالی از تابستان گذشته در پی تهدیدهای مسوولان فدراسیون جهانی در دست پیگیری است که هنوز به سرانجامی نرسیده است.
با این حال محمدرضا داورزنی، رییس فدراسیون والیبال روز گذشته در گفتوگو با تسنیم به نکته جالب اما مبهمی هم اشاره کرد. او گفت: «باید حضور بانوان را در طول لیگ جهانی مدیریت کنیم. جلساتی با شورای تامین، نیروی انتظامی، حراست وزارت ورزش و وزارت کشور برگزار خواهیم کرد تا تصمیم درستی در این مورد بگیریم. بهدنبال این هستیم که شماری از بانوان را مدیریتشده در سالن آزادی داشته باشیم و در صورت امکان با نصب یک نمایشگر بیرون از سالن آزادی، افراد دیگری هم که همراه خانواده خود برای دیدن بازی میآیند از مشاهده دیدارهای تیمملی ایران محروم نشوند.»
باید منتظر ماند و دید این رای زنی ها نتیجه می دهد و زنان بار دیگر مجوز ورود به ورزشگاه برای دیدن مسابقات والیبال را می یابند یا خیر؟