-چند سال پیش، درست آن روزهایی که رضا عنایتی عادت داشت در هر بازی یک گل بزند (البته به تیم حریف نه دروازه خودی) و احدی به خود و قلمش اجازه نمی داد به مهاجم اول آبی ها لقب دندان پوسیده را بدهد، در یکی از همان داربی های معروف تهران او با پژمان جمشیدی بازیکن سابق پرسپولیس درگیری لفظی شدیدی پیدا کرد و دوربین یکی از برنامه ای ورزشی سیما خیلی اتفاقی نزدیک این ماجرا بود و صحبت های رد و بدل شده بین آنها را ضبط کرد .البته بار جملات بقدری گهر بار(!)بودند که اگر قرار به پخش آنها بود حتما می بایست یک علامت بزرگ ممنوعیت برای زیر 18 سال را گوشه تصویر حک می کردند.از این رو آن تصویر هیچ وقت پخش نشد اما یکی از دوستان مطبوعاتی مان در وبلاگش یک مطلب جالب طنز نوشت بنام؛ داربی با طعم مادر.او اشاره ای صریح به آنچه داشت که عنایتی و جمشیدی در چند قدمی عکاسان نثار هم کرده بودند. مطمئنا اگر دوربین نود آن روز این تصویر بکر را شکار می کرد عادل فردوسی پور با قطع کردن صدای بازیکنان فوق حتما آن صحنه را به نمایش می گذاشت تا به مردم عادی بفهماند ستاره های آنها چگونه علیه هم در زمین مسابقه فحاشی می کنند.
2- امیر قلعه نویی از آن دسته از سوژه هایی است که برنامه نود و شخص عادل فردوسی پور علاقه عجیبی به آن دارد. در یکی از آن بازی های معروف استقلال و سپاهان که در اصفهان برگزار می شد و قلعه نویی هنوز با شال زرد ،زلف مالی گره نزده بود، در پایان بازی داوود سید عباسی بازیکن سابق استقلال و وقت سپاهان سمت بازیکنان آبی آمد که لباسش را به رسم احترام با آنها تعویض کند اما قلعه نویی که از نتیجه حاصله سخت عصبی بود رو به بازیکن تیمش کرد و با تندترین ادبیات گفت؛ لازم نکرده این کار را بکنی. البته صحنه فوق را هم دوربین خبرساز از شبکه خبر پخش کرد هم عادل فردوسی پور از برنامه نود. اما قلعه نویی هرگز از رفتار انجام داده اش نادم نشد چون درست چند هفته قبل هنگامی که جواد کاظمیان قصد داشت برای پاسخگویی به شعار تشویق گونه هواداران سپاهان سمت آنها برود مجددا قلعه نویی با روش خودش سمت بازیکن فوق آمد و همان کرد که پیش از این بارها کرده بود. البته این بار هم نود صحنه مذکور را به نمایش گذاشت. البته با این تفاوت که شب قبل از بازی استقلال و سپاهان این تصاویر روی آنتن رفت.
3- برای نخستین بار در فوتبال ایران یک سرمربی در سالن کنفرانس خبری برای نشان دادن اعتراضش به افشاگری نود گفته است که در صورت بودن دوربین و میكروفون آنها در مصاحبه پس از بازی شرکت نمی کند. این خبری بود که بعضی از سایت های خبری روی خروجی خود آوردند اما خبرنگاران دیگری که در آن مکان بودند خبر دادند به هیچ وجه اینچنین نبوده است و تنها قلعه نویی از پخش صحنه درگیری اش با کاظمیان از فردوسی پور شکایت داشت و به او گفت؛ با پیش گرفتن این مشی فقط به بیراهه می روی. البته بخاطر باخت سپاهان به استقلال که تبعات ناگواری برای قلعه نویی و زردها داشت باشگاه سپاهان هم رسما از مشی نود گله کرده و حتی یکی از خبرگزاری ها خبر داده است که سپاهان می خواهد نامه ای را به شخص ضرغامی بدهد.از سوی دیگر قلعه نویی هم اعلام کرده با حضور دوربین نود حاضر به حضور در کنفرانس خبری پس از بازی ها نیست.
4-قطعا اگر مجری برنامه نود، سردبیر یک روزنامه ورزشی بود بیشتر از آنکه صفحاتی در مورد آنالیز و مسائل فنی هر بازی فوتبال داشته باشد( آن چیزی که فرانس فوتبال دارد و ما نداریم) بیشتر سعی می کرد متن روزنامه خود را با مصاحبه های جنجالی،افشاگری حوادث پشت پرده و همچنین پرداختن به درگیری ها پر کند درست مثل نشریه زرد سان در بریتانیا و بیلد در آلمان.مخاطب هم معمولا" از این دست از مسائل خوشش می آید در نتیجه هم روزنامه فروش خوبی داشت و هم اینکه قدرت سر دبیر روز به روز بیشتر می شد. این نتیجه گیری از آنجا حاصل شده که برنامه نود بیشتر سعی در نگاه اینچنینی دارد البته آنجایی که آنها نشان می دهند یک مربی چگونه بی شرمانه با بازیکنش برخورد می کند نه تنها هیچ ایرادی ندارد بلکه می تواند حالت بازدارندگی نیز داشته باشد.البته شرط آنکه مقاصد شخصی و مغرضانه پشت پخش چنین صحنه هایی نهفته نباشد.
5- نزدیک به 6 سال است که فرگوسن با بی بی سی مصاحبه نمی کند چون سال 2004 این شبکه تلویزیونی در برنامه "پانوراما " گوشه هایی از زندیگی "جسیون"، پسر فرگوسن را نشان داد که او علاوه بر اینکه مدیربرنامه بازیکنان بود کارهای تجاری هم می کرد.پخش این برنامه موجب شد که سرمربی منچستر یونایتد از بی بی سی شکایت کند و خطاب به آنها بگوید برنامه شما سراسر کذب محض بود و تنها به هدف تخریب پسر من روی آنتن رفت.از این رو سر الکس بجز یک مورد در سال 2007 که برنامه ای در ستایش از بابی رابسون فقید از سوی بی بی سی تهیه شده بود، دیگر هیچگاه حاضر نشد با بی بی سی مصاحبه کند.هر چند که اتحادیه فوتبال جزیره بخاطر این موضوع جریمه های سنگینی را برای فرگوسن در نظر گرفت اما باشگاه منچستر حاضر شد این جریمه 60 هزار پوندی را متقبل شود.
6-اما ربط دادن 5 بند فوق الذکر؛ فضای فرهنگی درون مستطیل سبز در فوتبال ایران چندان مناسب نیست، برنامه سازی مثل عادل فردوسی پور برای نشان دادن آنچه در این به اصطلاح "ستاره کده" رخ می دهد تابو شکنی می کند و گوشه هایی از ناهنجاری های فوتبال با طعم ناموس را نشان می دهد. اما از سوی مقابل باشگاه سپاهان عوض آنکه سرمربی خود را توبیخ کند که چرا حاضر شده برابر ده ها دوربین تلویزیونی اینچنین به کاظمیان تندی کند، نامه ای را به ضرغامی می دهد و می گوید؛ برنامه نود، مشی صحیحی در قبال فوتبال ندارد! از همین جای کار مبرهن است که تحریم نود ژستی رسانه ای بیش نیست چرا قدرتی که نود دارد هزاران بار بیشتر از برنامه ورزشی بی بی سی در بریتانیاست.اگر فرگوسن با آنها صحبت نکند و یا آنکه بی بی سی مصاحبه های سرمربی شیاطین سرخ را به تصویر نکشد باز برنامه های فراوان و پر بیننده دیگری هستند که جور بی بی سی را بکشند اما دربین رسانه های فارسی زبان دیداری ، نوشتاری و ... روی هم رفته تنها این نود است که هر دوشنبه شب تا نزدیک سحر میلیون ها نفر را پای جعبه جادویی میخکوب می کند و در این بین تحریم یعنی محو کردن خویشتن. قطعا انسان زیرکی مثل قلعه نویی بهتر از ما این واقعیت را درک می کند اما او هوشمندانه این روزها توپ را در زمین عادل انداخته تا در سالن کنفرانس خبری دیگر وقت نشود که از سرمربی سپاهان بپرسند چه شده که تیمت از 7 باز ی9 امتیاز کسب کرده است!
7- عادل فردوسی پور و برنامه اش قطعا خوب مطلق نیستند و قلعه نویی هم ایضا بد مطلق.اما آنچه در این بین اهمیت دارد این است که جبهه گیری ها در حمایت یا مذمت هر کدام از طرفین دعوا تنها از روی عدل باشد نه حب و بغض. فوتبال حرفه ای گرته برداری مو به مو از آن چیزی نیست که پانورامای بی بی سی می کند و فرگوسن هم پاسخش را با بی محلی می دهد.فوتبال حرفه ای یعنی دست کم به اندازه یک صدم قرارداد چند صد میلیونی ای که می گیرید مودب باشید و پاسخگو و از سوی دیگر اگر شمشیر رسانه در دستتان بود بی رحمانه آن را سوی کسی نشانه نروید.رسالت شفاف سازی است البته نه به قیمت بی آبرو کردن کسی که شاید فرزندش پای تلویزیون باشد و ...
با تشکر فراوان از آقای مهدی طاهرخانی